29 september

Jag var ute och sprang i morse! Det blir nog max en gång till, för det var ganska märkt när jag vaknade. Men det har varit riktigt vart idag. Vi satt ute på trappen och åt (under utestädningen i måndags tog vi bort alla utemöbler) och det var näst intill sommarvärme. Fantastiskt.

Jag har inte kunnat göra så mycket på min drake idag eftersom den måste torka. Jag har gnuggat in den i potatis och lagt den i spånlåren i maskinrummet (den fick precis plats!). När den är torr ska jag göra lite karvsnitt och andra mönster på den (vi lärde oss ett par idag av Anja) och sedan måla. Den ska nog bli blå.

Ikväll hade vi kör, den har flyttats från måndagar. Vi lärde oss en ny sång, en jättefin version av Staffan stalledräng. Nästa vecka tar vi en annan version. Det gäller att ha god framförhållning om vi ska få till ett luciatåg!

Himlen är stjärnklar inatt och man kan se Vintergatan. Fint.


28 september

Fortsättning på drakarna. Jag tycker faktiskt det är jätteroligt, speciellt att det blir något så stort, även om min är förhållandevis liten om man jämför med de andras. Dessutom har jag gjort ett par öron till min drake idag. Meningen var att den ska skulle ha både vingar och öron, men nu får den vingöron istället. Så den flyger med öronen.

Anja, vår lärare, hade tagit med sig en massa godis till eftermiddagsfikat. Reglen var att man inte fick äta det förrän man hade slöjdat något av det först. Så vi satte igång och gjorde godisdrakar av marsmallows, godissnören, jelly beans och kristyr som lim. Jättefint. Och roligt. Gott förstås.



Godisdraks-fight!



Min drake och dess öron.

27 september

Den här veckan har vi en tjej som heter Anja som vi gör "boddrakar" med. En boddrake är en drake eller orm man hängde upp över disken i sin handelsbod för att driva bort det onda och ge god affär. Man hade dem även i hemmet för att skydda familjen, men då i mycket större skala. Då satt den en bit från ytterdörren.

Vi begav oss alltså ut i skogen för att hugga träd - igen. Jag hittade en fin gråal som jag tog ner (det gick relativt fort tack vare att vi tog med oss motorsåg istället för vanlig bågsåg) och började jobba på efter förmiddagsfikat. Jag hade ett litet dilemma ett tag hur jag skulle forma huvudet; kort tjockt och gulligt, eller långt smalt och ondskefullt. Jag valde det senare, men eftersom jag aldrig lyckas göra något som ser ondskefullt ut blev det en blandning av de båda. 

Först tyckte jag att det hela verkade ganska jobbigt. Där var jag nu med en stock på en och en halv meter som jag skulle göra till en drake. Men det gick bättre än jag trodde. På något sätt måste man ta bort väldigt väldigt grovt från början, inte hålla på och fjösa, så man kan se formen. Därefter kan man börja ta bort allt sådant som inte ser ut som en drake.

 

Här är draken så långt jag kommit idag. Till höger är trädet. Huvudet pekar där nedåt.

 

Här är Ludde som ser ut som en hund och Lina med sin drake.


23 september

Vi var på studiebesök på två hembygdsgårdar idag på förmiddagen. Där tittade vi på en massa gamla fina grejer och jag kände lite att jag gärna skulle leva för några hundra år sedan istället. Det verkade mycket mer givande och det verkade som om folk kunde mycket mer om allt då.

På eftermiddagen var det städning och jag och Max skötte eldandet. Sedan flamsade vi mest runt, fikade ute i solen med en gäng andra som var där. Jag producerade bara en enda optimal smörkniv.



Här är Linnea med sitt faluröda hår på Fräsgården utanför Leksand.

22 september

På förmiddagen gick vi igenom slipning av verktygen (knivar, yxor, skedknivar och skölpar) och lite om hur stålet i dem fungerar och olika sätt att smida en kniv på. Det var både intressant och lärorikt. Jögger berättade också om Torni (tror han hette så), som gjort Tormek vilket är den bästa slipstensmaskinen. Jag tog en av ful-knivarna och ställde mig för att öva. Jögge utbrast: "Slipar du? .. Jag gillar dig My! Du ger dig på allt direkt!"

Vi fortsatte med de krokvuxna skedarna och jag gjorde en liten sked. Den var från början tänkt att bli en ätsked, men sedan insåg jag att den blev alldeles för liten. När jag gjort klart den fortsatte jag på smörknivarna. Jag hade ju fortfarande inte funnit den optimala smörkniven, vilket var mitt mål. Och jag tror att jag har lyckats. Jag har visserligen inte fälttestat den ännu, men det verkar lovande!



Processen. Från vänster: första kniven är det endast vinkeln som räknas, sedan ser ni utvecklingen mot höger. I mitten är smörkniven Jögge gav mig i utbyte mot den optimala, och vi kom tillsammans fram till att med mitt blad och hand skaft skulle det bli ännu bättre. Längst till höger ser ni slutprodukten: Den optimala smörkniven!



Här är sjukt nöjda Björn med sin slev. En sådan fantastisk reklambild.



Här är Pinglan som flår Ragnhilds ekorre. Pinglan har gått en skinn, läder och garvningsutbildning och var jättekunnig. Vi stod och pratade ett tag och hon berättade diverse bra saker.



Coola gubben med skägg som kommer ut ur skogen ibland.



Jocke. Han är relativt ren jämfört med hur svarta smederna var när de hade brutit upp milan och tagit tillvara på allt kol. De var verkligen helt svarta.



Vi tog en liten kvällspromenad ett par stycken. Då tog jag den här bilden. Jag gillar den, för den är så konstig.

21 september

Vi var ute i skogen idag också. Men inte för att fälla träd utan för att hitta små krokvuxna björkar att göra slevar av. Det finns nämligen två sätt att göra en slev på; antingen rakvuxet material där man kapar fibrerna i skedbladet och får det därför ganska grundt, eller så väljer man en fin krok och låter fiberriktningen i kroken forma skedblandet (då kan man få den lite djupare och med en fin och praktisk böj).

Jag hann göra en liten slev. Det känns lite fattigt att jag bara hann göra en enda, men när jag tänker efter jobbade vi faktiskt bara på eftermiddagen med täljandet. Förmiddagen gick ju till att leta virke. Så då känns det lite mer okej.

Jag och Lina hämtade våra yxor och vi tog de sista som fanns kvar i butiken. Det finns nämligen två sorter; en högerslipad och en som är likslipad på båda sidor. Anledningen till att vi inte hämtade dem med knivarna var att vi skulle prova båda sorterna och därefter bestämma vilken vi ville ha. Vi valde högerslipad, för att den helt enkelt känns bättre att jobba med. Träffsäkrare. Så vi sprang runt och var nöjda med dem. Jag visade min för Jögge (vår coola lärare) som föreslog att jag skulle forma till skaftet lite med bandkniv och spånhyvel så att skaftet skulle passa min hand bättre och därmed förebygga blåsor. Så tog han yxan ifrån mig, satte sig vid täljhästen och började tälja bort en del på skaftsidorna. Jag bara skrek.

Men i själva verket var det bra att han gjorde det. Jag hade aldrig själva vågat göra så med min splitternya yxa. Men det blev mycket bättre. Dock hann jag inte göra klart eftersom jag skar mig på bladet (det var en himla vass och fin egg, det gjorde inte alls ont nämligen!) och blodet forsade.

Nu har jag skurit mig fem gånger tror jag. Jag undrar hur lång tid det tar innan jag blir så pass säker på handen och med alla grepp att jag inte skär mig längre. Ett ganska bra tag tror jag nog.

20 september

Idag fällde vi en stor asp. Av den ska vi i ettan göra tråg och tvåorna ska göra pallsistar.



Här fäller jag trädet med motorsåg.





Här är Emelie med de tre stora högarna med ved.

19 september

Måndag. Idag har jag redan hunnit skärna mig två gånger. Eller den andra var mer ett hugg. Rakt in i det andra benet. Så nu kommer jag ha två fina ärr. (Det låter mycket värre än vad det är, jag kunde inte ens hitta något hål i byxan). Lina skar sig också och hon fick åka till vårdcentralen och limma ihop sin tumme. Det är det där jäkla "konservöppnargreppet" som inte funkar (vi har lärt oss en massa täljgrepp idag). Vilken tur att plåstertanten alltid finns på plats! (Plåstertanten är jag, eftersom jag är ansvarig för att det alltid finns plåster och förband.)

Vi har en lärare som heter Jögge den här veckan. Han är en ascool slöjdare som kan en massa saker om den mesta slags slöjd. Han har bland annat skrivit några böcker (en av dem lånade jag på biblan, och den kan jag rekommendera. Den heter "Slöjda i trä"). Vi har gjort smörknivar hela dagen och som sagt jobbat med täljgreppen. Jag har hunnit göra fem knivar och jag är riktigt nöjd. Nu ska de torka (man gör dem i färskt virke) så att man sedan kan rentälja dem.

Jag har köpt ett par nya snickarbyxor eftersom det var hål i de gamla. De är hur bra och snygga som helst (så snygga snickarbyxor nu kan bli). Det finns en massa bra fickor, bland annat kan jag ha båda mina knivar på mig hela tiden.

I fredags gjorde vi tjära. Då försöker man hitta hartsrika furustubbar (harts är i princip kådan i träet) som man bryter upp och klyver ner i fingerstora bitar. Bitarna läggs sedan i en stor gjutjärnsgryta med ändträet uppåt (man får alltså sticka in dem i varandra och använda en hammare så att allt sitter). Grytan ska sedan vändas uppochner ovan på tjärdalen, som är som en stor vid tratt i marken med ett rör som löper ut ur en liten mur nedanför. Sedan gör man en jätteeld över grytan (som man tätat kanterna på med en jord-kobajs-blandning) så att träbitarna värms upp och då rinner tjäran ner i tjärdalen och vidare ut i röret.



Ludde och Fredrik. Vi har precis brutit upp en tall-stubbe.



Milrök i skogen i solen. Fantastiskt vackert.



Grytan som är fullpackad med små furubitar.



Tjärdalen med grytan uppochnervänd inne i elden. Ut ur röret rinner tjäran!



Mitt nya örhänge. Hästskosömmen föll ur så jag behövde snabbt hitta på något nytt. Den är gjord av en grankvist som jag böjt och gjort ett lås till.



Dagens produktion: fem smörknivar.

14 september

Vi har fortsatt med slevarna och det går sakta men säkert framåt. Jag har träningsvärk i högerarmen efter allt yxande, och vänster tumme är helt öm efter att jag tryckt på kniven med den. Men det är roligt. Jag har hunnit göra nästan två stycken. Man täljer dem i färskt trä, nästan helt färdiga, och sedan låter man dem torka för att bli hårda och hållbara. För att de inte ska torka för fort och spricka har vi smuörjt in dem med kokt potatis. Det täpper till porerna lite i träet och stärkelsen hjälper till att dra ut fukten ur det. Därefter fixar man till alla ytor så att de blir helt släta och fina. Vi har också gått igenom hur man slipar knivar och yxor. I morgon ska vi göra lock till våra krympburkar.

Smederna tände sin kolmila idag. En kolmila är i princip en stor hög med trä som man eldar i en vecka eller två med begränsad syrtillförsel, så att träet blir till kol som man sedan kan smida med. De gjorde den så kallade "Östgöta-milan" (jag är inte helt säker på vad det exakt innebär, men det finna många olika sätt att göra milor på som kommer från olika delar av Sverige). Eftersom det oftast bara var män som jobbade med milorna döptes de alltid till kvinnonamn. Årets mila heter Olga. Hela skolan var med och tittade på tändningen. Det var ganska spännande, för när det väl fått fyr rykte det som tusan innan de hunnit få i all ved och täppa igen hålet där de tänt på. Allt gick bra i alla fall.

Beth hade med sig en hel hink med plommon till lektionen idag. Hon hade fått dem av någon vän och ville att vi skulle äta upp dem eller kanske laga en plommonpaj av dem. Så jag och Emelie åkte efter middagen ner till Lina och Emma för att baka. Emmas pojkvän Johan var också där, som även han gått på Sätergläntan. Kakan blev god (vi gjorde en till morgondagens fika, och en lite mindre som vi festade på).



Kyrre på milan.



Skiss på milan i genomskärning.



Rökigt!



Fredrik röker pipa.



Efter ett par timmar kom röken lite mer stillsamt.



Slev nummer två nästan färdig för torkning.



Hedda, Beths hund.


12 september

Vecka nummer tre. Vi har börjat med täljningen på allvar och idag ägnade vi oss åt krympburkar. Idén med krympburken är att man tar en bit av en färsk stam, gröper ur den och låter den torka och därmed krympa runt den torra bottnen man sätter in. Ett väldigt bra och effektivt sätt att göra burkar på. Om de inte är för stora förstås (jag valde ju såklart att göra en stor burk, precis som förra gången). I morgon ska vi göra slevar.

Jag har också lärt mig att slipa knivar. Jag hade en "ful-kniv" som jag övade på, och det var verkligen svårt. När jag började slängde Max fram sin kriv och sa: "Ja men du kan få slipa den här sedan när du är bra." Och när jag länge och väl slipat på ful-knivet kom eldprovet. Max blev nöjd. Beth (vår lärare) tyckte inte heller att det var så tokigt.

Nu under kvällen har vi haft kör, och vi var totalt 14 personer med. Lina och Emma var de ledande körarna och vi sjöng typiska folksånger. Jättemysigt verkligen. Vi har inga instrument eller papper, utan vi lärde oss av dem genom att dela upp sångerna och repetera dem om och om igen. Vi sjöng allt i stämmor också. Nästa vecka måste jag spela in lite.

När vi satt och täljde innan kören hände något spännande. Eller spännande vet jag inte, men konstigt. Jag satt oh täljde på bottnen till min andra krymburk, och rätt som det var blev det ett hål i byxan. "Ojdå", tänkte jag, "nu blev det ett hål här." Så lyfte jag på flärpen i byxan. "Men oj, jag blöder ju." Så blev jag omringad av Emelie, Lina och Ludde som skulle plåstra om mig. Det var inget farligt sår, förutom att det vägrade sluta blöda, och det gjorde inte alls ont. Jag var mest förvånad. Helt plöstligt var det ju bara ett hål i byxan!

10 september

Igår var jag ute och sprang för första gången här. Jag sprang till Ralfs fäbod och tillbaka, och det är ungefär en mil tror jag. Rätt som det var kom det en bil, och den var såklart fylld med gläntingar (elever på Sätergläntan kallas så) som vinkade glatt. "Värst vad du var sportig" var kommentaren när jag kom tillbaka.

8 september

Framför brasan med pyssel och gitarrspel till Fredriks sångröst. Dagen har varit lång men fantastiskt rolig. Vi har stängt en gärsgård och det har varit ett himla sjå. Vi var nio personer som jobbade ihop, och tack vare det gick det relativt fort. Det lär nog ta två tre dagar när jag ska göra det med pappa på Strömstugan.

Vi har nu varit fyra dagar uppe på Ralfs fäbod och jobbat. Vi har haft både sol och regn, en dag öste det faktiskt ner precis hela dagen. Förutom gärsgården har vi lagt ett part-tak, gjort björnmossemattor, mossvippor, kvastar och vidjor. Vi har hunnit med mycket mer än jag trodde att vi skulle göra. Och framför allt är det roligt att få lära sig sådana gamla tekniker som så gott som försvunnit idag.

Det är otroligt trevliga människor här. Alla är helt olika, men hör ändå ihop på något sätt. Det finns många som är så otroligt skarpa och kan så mycket om i princip allt, så finns det sådana och bara är med och fyller ut stämningen. Igår badade vi bastu, och rätt som det var började de sjunga på Dunderklumpen mitt i värmen. Då måste det alltså vara så att det är bra människor. Har man sett Dunderklumpen så många gånger att man kan den, då är man en bra människa.


Ligneus

Jag funderade på det här med bloggandet, och jag gillar själva skrivandet. Dessutom har jag ju åtminstonde fyra-fem personer som glädjs av det jag skriver, och den glädjen bjuder jag gärna på. Jag startar väl en ny blogg då, tänkte jag. Men den måste heta något fint.

Ligneus betyder 'av trä' på latin. Det kan ju passa bra med tanke på vad jag ska ägna min tid åt det kommande året.


RSS 2.0