31 januari

Jag har glömt att berätta om helgen när vi var i Mora med medeltidsdansen. Vi kom dit tidigt på eftermiddagen och då började vi slöjda. Bland annat täljde vi slynggafflar och spinnkrokar, gjorde karvsnitt, sydde knappar och spann garn med våra nygjorda spinnkrokar. Innan middagen klädde vi upp oss i medeltidskläder och gjorde fina frisyrer. Till middag serverades förstås sådant som vi tänkte oss att de åt på medeltiden; honungsglaserade rotfrukter, bönröra, äppelbitar, russin, nötter, nybakad bröd med morot och nötter, korv och ost.

Under middagen fanns en rad olika regler (det är är de jag kommer ihåg):
- Man får inte klappa katten och man får varken klia eller klappa katten.
- Man får inte snyta sig i någon annans kläder
- Man måste vända sig bort från bordet när man måste kräkas (det gjorde de tydligen förr eftersom de festade och åt i flera dagar)
- Man får inte kräkas i någon annans struthätta
- Man får inte snyta sig i duken, men använda den som servett går bra
- Man får inte ta upp en bit mat, tugga på den och sedan lägga tillbaka den på tallriken
- Man får inte äta med sin smutsiga hand, det går dock bra att ha skeden i den handen
- Allt måste skickas medsols runt bordet (man får alltså inte sträcka sig över någon utan personen närmast skickar det man önskar runt bordet, medsols, även om det betyder att det måste gå ett helt varv)
- Det är tillåtet att skicka iväg någon annans mat runt bordet

Alla var proppmätta så det tog ett tag innan vi lyckades komma igång och dansa.



Frisyren jag gjorde på Tekla.



Susanne och matbordet. Som ni ser försökte vi använda oss av endast trä- och lerkärl, och såklart varsin träsked.

30 januari

Vi jobbar vidare med våra pallstolar! Vi har stoppat in våra pallben i ugnen över natten så att de ska bli riktigt riktigt torra. Vad som händer när vi slår i benen i sitsen är att sitsen kommer ha en fuktighetskvot på 16-18% och benen 4% (normalfuktighet inomhus är 6-8%). När vi slår i tappen i hålet kommer den att svälla (eftersom den är jättetorr) och hålet kommer att torka och krympa. Dessutom slår vi i en kil uppifrån i tappen. Det kommer förhoppningsvis sitta som berget.



Gustav borrar hål med en navare i sin sits med Jögge vid sidan som hjälp för att se att vinklarna bli rätt.

27 januari

Såhär långt har jag hunnit med min pallstol: halvt färdigskuren sits med hål borrade för benen, fyra utsågade ben ur de undervuxna granarna vi tog i höstas, en jäkla massa tänkande hit och dit, två turer i den frostträckta skogen i jakt på krokvuxen gran, och tillslut en basad liten gran som nu ligger på tork för att bli ryggstöd.

I helgen ska vi åka till Mora och dansa medeltidsdans, ha workshops (vi ska bland annat göra knappar och slynga band) och äta god mat. Det ska bli supertrevligt.



Överst är jag och Emelie som använder en oxhyvel. Sedan ser ni mig borra det första hålet i min sits med en navare, Jögge till höger som kollar att vinklarna stämmer. Längst ner en bild på Beth och mig i ögonblicket vi böjer granpinnen.

23 januari

Måndag tredje veckan efter lovet. Vi har fortfarande Jögge i två veckor till och nu jobbar vi på pallstolar. Det vill säga, en pall med ett litet ryggstöd. Det är varken en pall, eller en stol, utan en pallstol. Jag fick en idé ganska snabbt att jobba med en basad eller krokvuxen grankvist som ryggstöd och jag har ägnat dagen åt att skissa på den och börjat bygga en modell. Det är roligt att få göra något som det är så tydligt hur man använder det, och att jag (förhoppningsvis) faktiskt kommer att använda den.

Det är ganska kallt här uppe, och det är tjock frost på alla träd och hus. Fantastiskt vackert. Jag, Lina och Emelie åkte skidor igår. Hela 8km. Jag och Lina har bestämt att vi ska åka minst den sträckan (det är så långt elljusspåret är) onsdagar och söndagar.
Skisser på sitsen. Jag hittade en liten böjd granpinne i mitt skåp som jag använder till min modell.



Här är Tomten (han heter egentligen Johan, men kallas Tomten) och vår ljusbärare vi byggde förra veckan. Den sitter på väggen men är nedtagbar så man kan bära den med sig. Ljusholken snurrar runt när man väder ner träplattan, så att ljuset alltid är i lodrätt läge.

19 januari

Äntligen!

I en vecka har vi varit utan internet här uppe på berget. Och idag kom det äntligen tillbaka! Därför har jag inte kunnat maila, kolla facebook, göra bankärenden eller blogga. Men tacka vet jag den vanliga posten. Jag har fått tre brev: ett från Frida, ett från HuvaN och ett från Pelle. Mycket läsnöje. Och så har jag spelat en himla massa Heroes 2, som är en jättegammalt dataspel från början av 90-talet.

Jag ska uppdatera er mer om vad som hänt här uppe (vilket är en hel del!), men nu är det kör och jag är redan försenad!

9 januari

Första skoldagen. Som jag har längtat! Vi har Anneli den här veckan, som är fru eller flickvän till Beth (huvudläraren). Vi ska mest hålla på med idéskapande, brainstorming, konsten att hitta på. Idag fick vi varsitt ägg och uppgiften var Att inte göra en äggkopp. Man fick alltså göra precis vad man ville. Jätteroligt. Det är skönt när vi får varva med lite sådana här mindre seriösa veckor, då allt inte behöver vara perfekt utan själva tankarna och idéerna är det viktiga. Det räcker med en liten modell i papp.
Under lovet var vi ju i Marocko med Eeva och Sven. Superbra och mysig resa. Eeva och Sven var också jättenöjda med allt. Dessutom fick vi ju se Stockholms alla fyrverkerier på tolvslaget från planet.
Det känns bra att vara tillbaka. Som om jag aldrig varit härifrån. Det känns som att det är här jag hör hemma. Snö och en massa minusgrader är det också. Jättekallt verkligen. Det var en klar fin dag idag med energigivande ljus, trots att inte solen når ner till oss.

RSS 2.0