20 december

I morgon slutar vi för jullov och det ska bli både skönt och tråkigt. Den här veckan har vi inte gjort speciellt mycket. Vi har inventerat, både verktyg och virkesförråd, och så har vi renoverat gamla hyvlar. Jag trodde det skulle vara rätt tråkigt, men det var i själva verket riktigt roligt. Det är bra att vi lär oss det, eftersom det kan ju hända att vi hittar en fin hyvel på en loppis men som ändå är skit för att den är sprucken eller har ojämn sula. Nu vet vi hur man fixar det så det slipper bli så dyrt!

Här är vi hela klassen på luciadagen med Stefan (läraren i svarvning) i mitten.


Härbre jag byggde i pepparkaka.


Här är hyveln jag håller på med, sedd underifrån. Den här delen kallas "sula" och ligger mot träbiten man hyvlar. Alltså är det jätteviktigt att den är slät. Jag har tagit bort material runt hålet, eftersom det var några sprickor och ett par urfläkningar, där jag ska stoppa in "tärningar" så att ytan bli jämn och fin ingen.



Jag med Hedda i knät. Hon är ingen liten hund, men hon får just och just plats i ens knä. Väldigt roligt.

12 december



Igår band vi lingonriskransar till lucia. De blev superfina.



Vi svarvade också i kolrot och morötter. Här ser ni mig och kolroten. Och hur jag skriker av skratt och hur "spånet" sprutar.



Här är dagens ena alster. Ett skål svarvad i rått virke som nu ska få torka och sedan putsas och målas.



9 december

Ute har det snöat hela dagen. Det vita har täckt varenda yta av världen och nu ligger ett tungt vitt täcke över marken, träden och husen. Det känns nästan lite overkligt. Inne i vävstugan sitter vi framför den öppna spisen och lyssnar på Björn som läser högt ur "Pettson och Findus - Tomtemaskinen". Jag börjar snart bli klar med mina krokade vantar. Livet känns bra.


7 december

Idag har vi börjat med svarvning.



Här är mina två första testbitar. Inte jättebra, men okej.



Såhär ser det ut i svarvrummet. Längst till vänster är Stefan, vår lärare.



Jag gjorde ett skaft till ett av mina svarvjärn idag. Det blev tillslut riktigt fint.


(pga något fel i bloggen kan jag inte skriva mer idag)


1 december

Under förmiddagen hade vi självstudier. Jag hade fixat en julgransfot till vår gran, så vi började med att ta in den och ställa den på plats. Vi hade sedan länge bestämt att det skulle vara en "trä-gran", det vill säga det får bara hänga prydnader av trä i den. Så började vi rota i an säck spån som stod kvar, men där fanns bara yxspån från förra veckan. Man tager vad man haver.

Men Beth kom och sa att "Näe, det här blir ju inge bra. Ni måste ju såna långa fina hyvelspån. Ni kan ju använda japanhyveln, den är jävligt bra. Så ska jag se om det finns några lister vi kan ta."

Så jag började hyvla för fulla muggar och fick riktigt riktigt fina spån, breda långa korvkrullar. De satte jag ihop till ett enda långt spån som jag sedan trädde runt granen, så som klittret brukar sitta. Sedan kom Emelie och hjälpte till. Efter att vi gjort fina småspånor kom Emelie på att vi kunde göra en smällkaramell. Så blev det julgranskulor också, och jag gjorde en ängel. Allt i spån som vi sedan målade med vattenfärg.

Istället för stjärna satte vi dit Max's ankljusstake som han gjorde igår. Det blev riktigt fint. Det är den finaste gran jag sett på länge.












RSS 2.0